Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за октобар, 2013

Mrtva bela kopriva

Mrtva bela kopriva Mrtva bela kopriva (lat. Lamium album) ili medić. Ovo je višegodišnja zeljasta biljka, raste pored puteva, cvetovi su mali beli i nalaze se u pazuhu gornjih listića. Ova vrsta koprive se koristi za lečenje bolesti uvećane prostate, nesanice, upale bronhija, ekcema, tegobe u predelu želudca i creva. U praksi se koristi za ginekološke tegobe poput pojačanog sekreta i odliva, a veoma često se koristi i protiv klimaksa.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila Kukuruzna svila (lat. Zea mays L.) u vreme cvetanja kukuruza visi sa ploda u vidu tamnih svilekastih vlakana je pouzdano i prirodno sredstvo za mršavljenje. Pored toga što efiksno postiče mršavljenje ona je vrlo dobar diuretik, pomaže kod zastoja mokraće. Kukuruzna svila povećava izlučivanje mokraće što je naručito birno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam. Ova biljka korisna je kao prirodni lek u lecenju bolesti mokracnih puteva, katara besike, upale bubrega, kamena u bubregu, reume.

Imela

Bela imela Imela (lat. Viscum album) malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko lekovitih svojstava i simbolickih znacenja kao imeli. Ona je delotvorna kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakteričnih tegoba, čisti krv, podstiče rad gušterače, pomaže kod nesanice i šumova u ušima.

Mlečika

Mlečika Mlečika (lat. Epilobium parviflorum) postoji veliki broj vrsta ove biljke, a sve se mogu prepoznati po tome što su im cvetovi i bledo roze skoro bele boje. Mlečika je odličan prirodni lek za sve oblike oboljenja prostate, pa čak i kancera. Uvećanje prostate može biti jako neprijatno, jer kroz nju prolazi mokraćna cev, tako da svaki pritisak utiče na smanjanje mokraćnog mlaza. Nemogućnost izmokravanja, može da izazove i druge zdravstvene probleme. To su pre svega bakterijske infekcije, problemi sa mokraćnim kanalima, bešikom i bubrezima.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su brojni poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene ili, najkraće rečeno, radi se o bolestima kod kojih sam organizam napada sopstvene ćelije. Ove bolesti se najčešće javljaju kod pacijenata sa genetskom predispozicijom, izazvanom brojnim egzogenim i endogenim faktorima. Bilo koji poremećaj u radu imunskog sistema ima za posledicu slabost tog sistema, koja dovodi do različitih poremećaja, koji mogu biti od lakih alergijskih do teških imunoloških bolesti, različitih imunoloških deficijencija i tumora.

Ehinacea

Ehinacea (lat. Echinacea purpurea, E. angustifolia, E.pallida) je divlja biljka ružicastog cveta. Lekovite materije iz ehinacee deluju imunostimulativno, dakle stimulišu imuni sistem da stvara više odbrambenih ćelija i time se lakše izbori od bolesti. Ehinacea je prirodni antibiotik i veoma pouzdan čistač limfnih ćelija. Ehinacea se upotrebljava kod: sklonosti čestim infekcijama, koje se zaleče antibioticima, ali se brzo vraćaju (ponovljene infekcija grla, disajnih puteva, uha) prehlada, grip i druge virusne infekcije gingivitis (upala desni), paradentoza čirevi u usnoj duplji, afte gljivicne infekcije usta. Koristi se kao preventiva bronhijalnim zapaljenjima od kojih je najcešci bronhitis. Pored toga, veoma je moćan antikancerogeni agens, smanjuje digestivne tegobe, oboljenja prostate, kod upale desni, grla, ždrela, uha, rana od uboda ili ujeda insekata. Ehinacea zaustavlja progresiju kancerogenih ćelija. Najbolje je koristiti ehinaceu preventivno, tj. ojačati organizam da se

Hajdučka tava

Hajdučka trava Hajdučka tava (lat. Achilea millefolium) ili hajdučica, stolisnik. Ona daje neverovatne rezultate kod prelaznog doba to jest klimaksa. Takode rešava probleme sa belim pranjem, upale jajnika, mokrenja u krevetu i oboljenja materice  kao i kod mioma. Za bolove u nogama i rukama dobre su kupke sa hajdučkom travom. Zavidne rezultate je dala i kod lecenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanje  suženenje  i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa, procišcava krv pa je dobro da se pije posle hemoterapije kako bi se organizam brzo oporavio. Kod oboljenja koštane srži takode je neprevazidena hajdučka trava. Hajdučka trava pomaže kod šuljeva čak i onda kada krvare  kao i kod krvarenja iz želudca. Pomaže kod reume bolova u ledima. Reguliše rad bubrega. Hajducka trava  reguliše apetit  leči upale želudca, poremećaj cirkulacije  kao i probleme sa stolicom,  kod pojave jakog proliva ili opstipacije. Leči anginu pektoris  kao i njene pratece tegobe. Što se tice  hemoroida mas

Pita sa heljdinim korama i tikvicom

Potrebno je: jedna veća tikvica 300 g sitnog sira 2 jaja jedan praziluk jedan crveni luk jogurt so i ulje Priprema: U jednu veću činiju staviti sir, jaja, seckan luk i praziluk, jogurta po porebi so i ulje sve dobro izmešati, a zatim narendisati tikvicu i dodatu u smesu. Kore slagati na sledeći način, tepsiju prvo nauljiti, a zatim staviti jednu koru i nju poprskati uljem na nju staviti jos jednu koru, zatim staviti fil. Na taj način nastaviti dok se ne potroši sav matijal.

Rusomača

Rusomača Rusomača (lat. Capsella bursa - pastoris) ili hoću-neću, ova dragocena lekovita biljka se smatra dosadnim korovom, ali ona sa velikim uspehom pomaže kod svih vrsta krvarenja, kao na primer kod krvarenja iz nosa, želuca, črieva i neredovite menstruacije. Kod jakih menstruacijskih krvarenja dobro je popitidve šoljice čaja osam do deset dana pre menstruacije. Taj caj koristimo i za regulisanje menstruacije u pubertetu. Kada žena ulazi u klimaks trebalo bi da popije dve šoljice čaja dnevno kroz četri nedelje, zatim bi se trebala napraviti pauza od tri nedelje. Rusomača je slična bijeloj imeli (lekovita biljka za regulisanje krvnoga pririska) i može se preporučiti kako kod visokog tako i kod niskog krvnog pritiska.

Virak

Virak Virak (lat. Alchemilla vulgaris) ili vrkuta, rosanica, biserka i dr. On povoljno deluje kod poremećaja menstruacije, belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama, zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta. U slučajevima kada se mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom . Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči,a koristi se kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljenja rane, kod zagnojene rane, i nelecenih i zapostavljenih čireva. Alchemilla vulgaris Čaj od virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba. Virak takođe pomaže kod malaksalosti i bolova u mišicima, kao i kod malokrvnosti. Kod povreda kod porođaja, opuštenosti trbušnih mišića kod žena ili kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za ucvršćivanje ploda, i za jačanje

Matičnjak

Matičnjak - limun trava Matičnjak (lat. Melissa officinalis) ili limun trava je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, aromatične. Matičnjak poboljšava apetit, posebno kod dece, povoljno deluje na psihu, često se upotrebljava u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom. Reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže u zaceljivanju rana. Melissa officinalis Najcešce se koristi kod psiholoških oboljenja. Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i podstiče bolje rešavanje tekstualnih i slikovnih zadataka. Takođe se smatra da zbog antioksidanata, koji štite ćelije tela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom. On pomaže i obolelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.

Naut ili leblebija

Naut Naut pripada porodici mahunarki. On je na Istoku veoma čest sastojak mnogih jela, dok kod nas se najčešće koristi kao grickalica. Ova mahunarka je vrlo ukusna i hranljiva. Može se spremati na mnogo načina. Naut je veoma dobar za srce i krvne sudove, on ima veliku nutritivnu vrednost kao i kalorisku. Sto grama nauta sadrži oko 269 kcal. Najveći deo zrna je ugljeni hidrat čak 60%, belančevina sadrži 20% i masti 4-4,5%. Ova mahunarka sadrži veliku količinu vlakana koje imaju povoljno dejstvo na snižavanje holesterola u krvi. Kao i sve druge sušene mahunarke naut se treba potopiti u vodu da nabubri kako bi se lakše skuvao. Koristi se za spremanje variva, pirea, namaza i u mnogim drugim kombinacijama.

Trava iva

Trava iva Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je lekovita biljka koja raste u planinskim krajevima šorom svieta. Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj. Trava iva je izuzetno gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti. Delotvorno deluje kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica, afti i olakšava nadutost. Čaj od trave ive lieči grčeve i čisti  krv. Posebno treba istaknuti njen uticaj na poboljšanje imuniteta organizma. Za nju se veže jedna narodna izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“.

Kantarion

Kantarion Kantarion (lat. Hypericum perforatum)  ili gospina trava se koristi kao antidepresiv, sedativ, antibiotik, koristi se spolja i iznutra. Kantarionovo ulje je naširoko poznato i koristi se za ublažavanje i lečenje opekotina. Kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a to dokazuju i brojna naučna istraživanja. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija.  Kantarion u poredjenju sa antidepresivima je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava.

Prečica

Prečica Prečica (Lycopodium clavatum) u narodu poznata pod imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina. Ova biljka se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama. Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.

Kamilica

Kamilica (Matricaria chamomilla) je jedna od najstarijih i najpoznatijih lekovitih biljaka. Koristila se i još uvek se koristi protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija. Najčešće se koristi cvet kamilice za spravljanje čajeva, ali se koriste i drugi delovi biljke. Sastojci kamilice koriste se za kupke, za proizvodnju raznih lekova, ali i u kozmetičke svrhe.

Eteričo ulje nane - mente

Eterično ulje mente - nane (menta piperita) ima svež, ugodan i opuštajući miris. Ono se upotrebljava kao analgetik i antiseptik. Ublažava stomačnu napetost pa se zato preporučuje kod mučnine na putu.  Ovu aromatičnu biljku su još i Egipćani koristili za aromatizaciju vina i začinjavanje hrane. Poseduje jak miris mentola, koji hladi.

Nana ili Menta

Nana (lat. Mentha piperita) je od davnina poznata zbog svojih lekovitih svojstva, naročito onih koja utiču na gastro poremećaje, ublažava mučninu, pomaže boljem varenju i blagotvorno deluje na želudačno-crevne probleme. Nana stimuliše nervni sistem, poboljšava koncentraciju, može pomoći kod glavobolje.

Sos za špagete od paradajza i bosiljka

Potrebno je: jedna supena kašika maslinovog ulja (može i suncokretovo ako nemate maslinovo), 4 čena belog luka (iseckanog), 2 šolje iseckanog na kockice svežeg paradajza, 1/4 šolje paradajz soka, 1/2 šolje seckanog svežeg bosiljka So, biber Upustvo za pripremu: - Zagrejati ulje u širokom tiganju da ne bude previse vrelo, zatim dodati beli luk i dinstati 1 minut. Dodati paradajz, sok od paradajza.. Kuvati 6 minuta. - Skloniti tiganj sa vatre i odmah ubaciti bosiljak. Ovo je osnovno sos od paradajza i bosiljka. Prijatno :)

Eterično ulje bosiljka

Eterično ulje bosiljka ima svež i vrlo začinjen miris, a koristi se za podizanje raspoloženja i stimulaciju. Zbog svojih analgetičnih svojstava koristi se kod bolova u mišićima, migrene i menstrualnih bolova. U aromaterapiji koristi se nakapan na bilo koju površinu ili u aroma lampi, a deluje tako što povećava koncentraciju, smanjuje umor, napetost, depresiju i letargiju. Koristi se u svim situacijama koje zahtevaju koncentraciju i budnost. Ovo ulje je pogodno koristiti i kod uboda insekata, reumatizma, bronhitisa, prehlade i začepljenih sinusa. Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija. Latinski naziv bosiljka nastao je od dvije riječi: ocimum (aromatična biljka) i basilicum (od grčke riječi basilicos, što znači kraljevski). Bosiljak se koristi i u ishrani, evo jednog zanimljivog recepta .

Šta je to zdrava hrana?

Danas se većina ljudi pokušava zdravo hraniti. Na pitanje šta je zdrava hrana jedni bi rekli da je to voće i povrće, drugi bi rekli da je to upotreba samo organske hrane..... Smatram da ne postoji definicija zdrave hrane, zato neću ni pokušati da je napišem. Govoriću o smislu hrane i same ishrane. Hrana je neophodna svakom ljudskom organizmu i sva suvišna hrana koju unesemo u organizam, tj. suvišna energija pretvara se u masti i šećer. Što postepeno dovodi do gojaznosti, a gojasnost ne prija nikom.  Treba jesti izbalansirano Trenutno smo okruženi svakavim tekstovima, aronija je dobra (pomaže šećerašima, kod kancera...), zeolit (čisti organizam od toksina) treba izbegavati meso, jesti bademe... sve nas to okružuje ali mi nikada ne možemo pojesti sve što nam preporučuju. Zato se treba okrenuti svojim potrebama. Pravilna ishrana je ona u kojoj sve jedemo balansirano. Povrće, voće i meso a to je ono što su jeli ljudi od kojih smo mi potekli. Svaka piramida ishrane jasno pokazuje da