Naut ili leblebija

Naut
Naut pripada porodici mahunarki. On je na Istoku veoma čest sastojak mnogih jela, dok kod nas se najčešće koristi kao grickalica. Ova mahunarka je vrlo ukusna i hranljiva. Može se spremati na mnogo načina.

Naut je veoma dobar za srce i krvne sudove, on ima veliku nutritivnu vrednost kao i kalorisku. Sto grama nauta sadrži oko 269 kcal. Najveći deo zrna je ugljeni hidrat čak 60%, belančevina sadrži 20% i masti 4-4,5%. Ova mahunarka sadrži veliku količinu vlakana koje imaju povoljno dejstvo na snižavanje holesterola u krvi.

Kao i sve druge sušene mahunarke naut se treba potopiti u vodu da nabubri kako bi se lakše skuvao. Koristi se za spremanje variva, pirea, namaza i u mnogim drugim kombinacijama.

Коментари

  1. Na koji nacin moze da se spremi naut i sta sve moze da se napravi od njega?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upotreba nauta je raznolika, od njega se prave namazi, kao sto pise u tekstu koristi se u raznim jelima, a moze i da bude grickalica.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Sena čaj

Hajdučka tava