Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за новембар, 2022

Lista breze

Betula pendula Roth. (Betulaceae) - Breza Latinski naziv Betula pendula Roth. (Betulaceae). Listovi su trouglasto jajasti do rombični, na vrhu zašiljeni, po obodu dvostruko oštro nazubljeni. Sa lica su tamnije, a sa naličja svetlo zeleni. Mladi listovi su lepljivi i goli.  List breze se koristi za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima.  U narodnoj medicini se koristi kod reume i artritisa. Koristi se i sok iz mladog drveta breze u rano proleće koji se pije kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega. Bez saglasnosti lekara upotreba se ne preporučuje osobama sa edemom nastalim usled srčanih ili bubrežnih oboljenja.

Smoothie od borovnica i banane

Za smoothie od borovnica i banane potrebno je: 50 gr borvnice 1 banana čaša jogurta malo cimeta 2 kašike ovsenih pahuljica Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte do željene konzistencije. Možete dokorisati sa listićima nane i čija semenkama.

Borovnica

Borovnica (Vaccinium myrtillus L.) Latinski naziv Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae). Žbun sa golim uglastim granama. Listovi su okruglasto jajasti. Cvetovi su u pazuhu listova, crvenkasti do zelenkasti. Plod je loptasta boboca, plavocrne boje.  List borovnice sadrži kateholske tanine, leukoantocijane, flavonoide, iridoide, alkaloide, arbutin i hidrohinon, soli magana i hroma. Koristi se za sniženje nivoa šećera u krvi, za prevenciju bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi.