Пређи на главни садржај

Borove iglice

Bor je uopšteni naziv za više vrsta četinara. Beli bor ili obicni bor (lat. Pinus sylvestris).
Ova biljka je vekovima korisćena za lečenje upale pluca. Borove iglice su stavljali u kosu da bi se otarasili parazita (vaški i buva).
Borovi izdanci i iglice su bogat izvor C vitamina. Osim toga imaju blagotvorno dejstvo na disajne organe, dok se smola koristi za lecenje kožnih bolesti i reumatizma. Odavno se zna da jutarnji boravak i šetnja kroz borovu šumu olakšavaju disanje osobama koje imaju problema sa disajnim organima.



Borove iglice sušene
Čaj od borovih iglica je prijatnog mirisa i ukusa a narodna medicina ga preporucuje za ublazavanje simptoma zimskih prehlada, kao i za lecenje raznih vrsta respiratornih infekcija. Samo jedna šolja čaja može podstaći izlučivanje sluzi nakupljene u disajnim organima. Verovali ili ne, borove iglice su veoma mocno prirodno sredstvo za lecenje prehlade, tako da i samo udisanje pare koju emituje vruc caj moze razbiti sluzi u plucima.

Čaj od borovih iglica u sebi sadrži i malu količinu kofeina ali ipak dovoljnu da podiže nivo koncentracije, doprinosi bistrini i jasnoći uma, povecava vitalnost i nivo izdržljivosti ogranizma.

Za pripremu čaja upotrebljavaju se iglice sa mladih, svetlo zelenih izdanaka bora koji se pojavljuju na prolece i to na vrhovima grana.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Hajdučka tava

Hajdučka trava Hajdučka tava (lat. Achilea millefolium) ili hajdučica, stolisnik. Ona daje neverovatne rezultate kod prelaznog doba to jest klimaksa. Takode rešava probleme sa belim pranjem, upale jajnika, mokrenja u krevetu i oboljenja materice  kao i kod mioma. Za bolove u nogama i rukama dobre su kupke sa hajdučkom travom. Zavidne rezultate je dala i kod lecenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanje  suženenje  i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa, procišcava krv pa je dobro da se pije posle hemoterapije kako bi se organizam brzo oporavio. Kod oboljenja koštane srži takode je neprevazidena hajdučka trava. Hajdučka trava pomaže kod šuljeva čak i onda kada krvare  kao i kod krvarenja iz želudca. Pomaže kod reume bolova u ledima. Reguliše rad bubrega. Hajducka trava  reguliše apetit  leči upale želudca, poremećaj cirkulacije  kao i probleme sa stolicom,  kod pojave jakog proliva ili opstipacije. Leči anginu pektoris  kao i njene pratece tegobe. Što se tice  hemoroida mas

Mrtva bela kopriva

Mrtva bela kopriva Mrtva bela kopriva (lat. Lamium album) ili medić. Ovo je višegodišnja zeljasta biljka, raste pored puteva, cvetovi su mali beli i nalaze se u pazuhu gornjih listića. Ova vrsta koprive se koristi za lečenje bolesti uvećane prostate, nesanice, upale bronhija, ekcema, tegobe u predelu želudca i creva. U praksi se koristi za ginekološke tegobe poput pojačanog sekreta i odliva, a veoma često se koristi i protiv klimaksa.