Kakao hrana bogova

Kakao (Theobroma cacao L.) raste na drveću visine 4-8 metara, poreklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.

Plod kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama, u plodu se nalazi 20-60 sjemenki od kojih nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.


Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.

Kakao:

  •     štiti organizam od utecaja slobodnih radikala
  •     smanjuje stres i depresiju
  •     štiti od bolesti srca i krvnih žila
  •     štiti od mnogih vrsta raka
  •     odličan je izvor gvožđa
  •     regulišr nivo šećera i holesterola
  •     podstiče bolje pamćenje i koncentraciju
  •     smanjuje opasnost od srčanog udara
  •     pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Po svom sastavu, kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja. Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Kakao, zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže u borbi protiv stresa. U svom sastavu, kakao sadrži katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti. Nadalje, kakao je odličan izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.

U kakao se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.

Zbog svega navedenoga, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu ishranu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sena čaj

Hajdučka tava