Kopriva

Urtica dioica

Kopriva (lat. Urtica dioica) u narodu poznata kao kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara. Cela biljka je lekovita, tako da se u proleće kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Može se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u proleće i jesen. Seme sazreva u avgustu.



Kopriva se najčesce upotrebljava kao lek za čiscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na želudcu, nesanice, nervoze.

Kopriva
Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr.

Osim čaja, od koprive se mogu spravljati razna ukusna i lekovita jela, kao što su supe, čorbe, pite, rolati, salate i slično. Zato je, kad god je moguće, treba imati na trpezi.

Kapi od koprive preporučuju se za jačanje korena kose i protiv opadanja kose.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sena čaj

Hajdučka tava