Peršun

Peršun (lat. Petroselinum crispum)

Peršun (lat. Petroselinum crispum) dvogodišnja je biljka prijatnog mirisa, gaji se u vrtovima kao biljka za začin. Upotrebljava se plod, koren i listovi.

Izuzetno je bogat magnezijumom, vitaminom C, provitaminima A, vitaminima B grupe, među kojima i izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra...

Najbolje je lišće uzimati u svežem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Kao začin može da se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, ali i koren.

Povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Koren, lišće, a posebno seme ove biljke su moćni diuretici, pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz organizma.


 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sena čaj

Hajdučka tava