Lan seme

Laneno seme
Postoji mnogo dokaza da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa. U svom sastavu lan ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen, cink, fosfor…), ali za njegovu lekovitost naročito su značajni:
  • fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora
  • u sastav lanenog semena ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola
  • omega 3 masne kiseline, dobre masti koje dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.
Lan smanjuje upalu mišića i ujedno skraćuje vreme oporavka.  Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora. Na taj način kontroliše telesnu težinu i smanjuje osećaj gladi. Osim toga, semenke lana su korisne za zdravlje kose i kože, a mogu ublažiti i bolove u grudima za vreme menstruacije.

Uvek treba jesti mleveni lan, kao dodatak doručku od žitarica ili jogurtu, a može se koristiti i lanena sluz, ona je odlična za regeneraciju želudačne sluzokože i pokretanje probave, poboljšava varenje, čisti creva od štetnih materija, eliminiše sluz, ubrzava metabolizam i omekšava stolicu.

Za tu namenu preporučuju se isključivo mleveni lan i jogurt,kao prirodna terapija kod zatvora i velika pomoć za lečenje hemoroida.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sena čaj

Borove iglice