четвртак, 17. октобар 2013.

Naut ili leblebija

Naut
Naut pripada porodici mahunarki. On je na Istoku veoma čest sastojak mnogih jela, dok kod nas se najčešće koristi kao grickalica. Ova mahunarka je vrlo ukusna i hranljiva. Može se spremati na mnogo načina.

Naut je veoma dobar za srce i krvne sudove, on ima veliku nutritivnu vrednost kao i kalorisku. Sto grama nauta sadrži oko 269 kcal. Najveći deo zrna je ugljeni hidrat čak 60%, belančevina sadrži 20% i masti 4-4,5%. Ova mahunarka sadrži veliku količinu vlakana koje imaju povoljno dejstvo na snižavanje holesterola u krvi.

Kao i sve druge sušene mahunarke naut se treba potopiti u vodu da nabubri kako bi se lakše skuvao. Koristi se za spremanje variva, pirea, namaza i u mnogim drugim kombinacijama.

2 коментара:

  1. Na koji nacin moze da se spremi naut i sta sve moze da se napravi od njega?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upotreba nauta je raznolika, od njega se prave namazi, kao sto pise u tekstu koristi se u raznim jelima, a moze i da bude grickalica.

      Избриши

Biljni čajevi za zdravu i jaku kosu – tajna lepote iz prirode

Lepa, negovana i jaka kosa nije samo rezultat frizerskih tretmana i kvalitetne kozmetike – ona zahteva pažnju i iznutra. Prirodni biljni čaj...